Aktuellt

Här hittar du information om en del av våra större satsningar. Andra arrangemang och aktiviteter lägger vi endast ut på vår Facebook-sida. Kolla där också om det du letar efter inte finns här. Det kan även du som inte själv är med på Facebook göra. Den informationen är offentlig. Det senaste flödet från vår Facebook-sida finns också längst ner på denna sida. 

Utställning om diskriminering, normer och makt: Inbillningens kraft är stor

Rättighetscentrum Norrbotten har tagit fram en utställning som vi hoppas ska väcka tankar och diskussion om diskriminering och om hur vi förhåller oss till det vi uppfattar som annorlunda. Utställningens titel kommer från en av bildtexterna: fördomar kan kanske sägas vara institutionaliserad inbillning. Läs mer och boka utställningen här.

Seminarieserie: Jämlikhetsmorgon

Under våren 2023 bjuder vi in till en serie frukostseminarier på Zoom. Ämnena varierar men rör frågor som på olika sätt har anknytning till diskriminering och föreläsarna är riktiga stjärnor på sina områden. Vi ses varannan torsdag med start den 2 mars. Mer information här.

Filmad seminarieserie om aktiva åtgärder i arbetslivet

Hösten 2021 arrangerade vi en digital seminarieserie om aktiva åtgärder i arbetslivet, Arbetsplats för alla –  lika rätt med rätt åtgärder.  Serien bestod av sex seminarier, dels om arbetsprocessen, dels om aktiva åtgärder kopplade till specifika diskrimineringsgrunder. Fyra av inspelningarna finns fortfarande tillgängliga – du hittar filmerna  här

Seminarieserie: En skola för alla

Vårterminen 2022 erbjöd vi en kostnadsfri seminarieserie för grundskolepersonal i Norrbotten. Målet var ökad förståelse för hur elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) upplever skoldagen och hjälp med strategier för att skapa fungerande skoldag för eleverna. Serien är avslutad och kan inte ses i efterhand men är du intresserad av att vet mer, läs här.

Facebook

Vi använder oss primärt av vår Facebook-sida bl a för att informera om aktuella aktiviteter som Rättighetscentrum Norrbotten initierat eller är inblandat i. Våra evenemang som är bokade och klara hittar du här. Vi rekommenderar dig att titta på den då och då och, om du vill, gilla eller följa sidan för att få aviseringar när något händer. Det senaste flödet från vår Facebook-sida finns också nedan. 

Nyhetsbrev

Vill du få information från oss om aktuella arrangemang och annat? Då kan du registrera dig för vårt nyhetsbrev. Det gör du här. 

Idéer, tankar och planer

Kontakta oss gärna om du funderar på något arrangemang eller aktivitet i framtiden och söker en samarbetspartner, någon att bolla tankar med och dessutom tror att vi kan vara den du söker. Det gör du här.

Flödet (det senaste) från vår Facebook-sida

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

3 days 3 hours ago

En titt på DO:s hemsida visar tydligt att myndigheten prioriterar anmälningar från enskilda i mycket högre grad än tidigare. Det gör oss glada! Bara i år finns flera viktiga ärenden att läsa om.

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

4 days 5 hours ago

Välkommen till Kaleido lördagen 1 april kl 14:00 till en föreläsning med Helene Stenbro. Hon ger en nyanserad bild av vad autism är, och hur autister är, och bjuder på många exempel på hur svårigheter uppstår i kommunikationen mellan autister och neurotypiska personer. Hur lever du som autist i en

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

1 week 2 days ago

Vi vill påminna om frukostseminarium imorgon bitti. Välkommen!

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

1 week 2 days ago

Idag, den 15 mars, är det NPF-dagen för att uppmärksamma neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Som antidiskrimineringsbyråer möter vi ofta människor med NPF som upplever diskriminering som har samband med funktionsnedsättning. De flesta ärenden vi hanterar handlar om bristande tillgänglighet i skolan och på arbetsplatser. Vi vill därför idag gemensamt lyfta diskrimineringslagens

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

2 weeks 1 day ago

Idag är det internationella kvinnodagen. Det oförklarade lönegapet mellan kvinnor och män består (alltså löneskillnaden efter att hänsyn har tagits till t.ex. utbildning, yrke och hur mycket en arbetar).

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

2 weeks 4 days ago

Här skapar vi engagemang för ett arbete som kan förebygga rasism på din arbetsplats. Hur kan du bli en antirasistisk ledare som skapar förutsättningar för en tryggare arbetsplats? Välkommen på digitalt frukostseminarium!

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

3 weeks 2 days ago

1 mars är internationella dagen mot diskriminering. Då vill vi tipsa om denna poddserie som ger föräldrar tips om hur vi kan prata med barn om frågor som rasism, homofobi och annan fientlighet :

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

1 month 1 day ago

Välkommen till Jämlikhetsmorgon! Kortare frukostseminarier på Zoom varannan torsdag under våren. Premiär 2 mars då Barakat Ghebrehawariat ger oss en en crashcourse i normkritik, antirasism och inkluderande kommunikation! "Från teoretisk ångest till terminologisk trygghet" är underrubriken. Läs mer här:

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

1 month 2 days ago

Sista anmälningsdag för Trygghetskonferensen i Luleå 22-23 mars är 22 februari. Årets tema är "Tillit i en orolig tid?" och en rad skickliga föreläsare ger en inblick i värdet av tillit och hur den byggs - eller raseras. Deltagare från civilsamhället deltar för 650 kr + moms. Hoppas vi kan

Rättighetscentrum Norrbotten - mot diskriminering

1 month 5 days ago

Tillsammans med RFSL, RFSU och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala - ADU besvarar vi en debattartikel där företrädare för en rad organisationer menar att en könsneutral familjelagstiftning är ett hot mot kvinnor och jämställdhet. Det håller vi inte med om. Den nuvarande lagen gör skillnad på barn och barn, baserat på om de